Toisten asioita ja elämää on niin paljon helpompi kommentoida kuin omaansa. On paljon helpompi antaa neuvoja muille kuin toteuttaa niitä itse: tee niin kuin minä sanon äläkä niin kuin minä teen. Ajattelin sen vuoksi kokeilla nyt kirjoittaa, mitä olettettavasti sanoisin lähimmäiselle, joka olisi samassa tilanteessa kuin mitä itse tällä hetkellä olen. Silloin, kun voisin tarkastella tilannetta "ulkopuolisena". Silloin, kun järki puhuisi ja tunteet eivät saisi sananvaltaa.

Rakas Minä,

Olet joutunut kokemaan kovia viimeisinä kuukausina. Olet mielestäni selviytynyt tosi hienosti jaloillesi, kun ajattelen miten pohjalla kävit eroilmoituksen jälkeen ja missä vaiheessa elämäsi on nyt. Olet ostanut auton ja asunnon, pystyt käymään töissä, saat nukutuksi, jaksat urheilla ja aina kun näen sinut, tunnut iloiselta ja tasapainoiselta.

Haluaisin antaa sinulle muutaman neuvon tai idean, miten jatkaisit tästä eteenpäin. Ensinnäkin - yritä unohtaa X niin pian kuin mahdollista. Unohda hänet ja Ruoho äläkä ajattele heitä ollenkaan. Keksi elämääsi niin paljon kaikkea kivaa ja tärkeää, ettei Sinulla ole aikaa ajatella kumpaakaan heistä. Unohtamistasi voisi helpottaa se, että keksit itsellesi jonkinlaisen "voimalauseen", jota hoet itsellesi joka ilta ennen nukkumaanmenoa. Lause jää siten alitajuntaasi, joka työskentelee myös nukkuessasi. Ennen pitkää huomaatkin, että on mennyt useampi päivä, että et ole ajatellut ko. tyyppejä lainkaan.

En osaa sanoa, mikä olisi paras mahdollinen "mantra", jota alitajunnallesi hokisit. Voisin kuitenkin yrittää listata joitain esimerkkejä, josta saattaisit saada ideoita omasi luomiseksi. Lauseen olisi tarkoitus olla kuitenkin positiivinen ja kannustava ennemmin kuin negatiivinen ja mieltä madaltava. Tässä siis joitain mieleeni tulevia esimerkkejä:
- Olen onnellisempi ilman Xää.
- Olen ansainnut parempaa.
- Annan itselleni aikaa toipua.
- Ajattelemalla Xää hidastan omaa toipumistani.
- X ei ole enää ansainnut huomiotani.
- Minä löydän elämässäni vielä onnen.
- Minusta tulee onnellinen.
- Aika parantaa haavat.
- Unohdan Xn olemassaolon.

X on toiminut sinua kohtaan tosi väärin, ja ennen pitkää hän kyllä saa rangaistuksensa. Hänelle tulee tunnontuskia ja huono omatunto kaikesta. Sinun tehtäväsi ei ole yrittää auttaa Xää siinä. Tiedät itsekin, ettei siitä olisi mitään hyötyä etkä voisi toimia mitenkään järkevästi, että pääsisit edes päämäärääsi. Luota siis siihen, että luonto tekee tehtävänsä. Ole kärsivällinen, sillä Xlle se on paljon suurempi rangaistus silloin, kun hän itse lopulta tajuaa miten on sinua ja muita avopuolisoitaan kohdellut kuin se, että joku siitä hänelle kertoisi. Sinulle saattaa tulla joskus mahdollisuus paljastaa hänelle, mitä kaikkea tiedät hänen tehneen sinulle. Tai sitten ei ole. Mutta älä jää siihen kiinni. Yritä päästä irti kostoajatuksistasi, koska se vie sinulta ja toipumiseltasi paljon energiaa.

Mielestäni voit hyvin pitää yhteyttä Xn perheeseen, jos sinusta vain tuntuu, ettei se ime sinua kuiviin. Muista pitää tässäkin asiassa itsesi kuitenkin etusijalla eli älä pidä väkisin yhteyttä tai vain esimerkiksi velvollisuudentunteesta. Sinulla on oikeus sanoa heille, että et pystykään olla yhteydessä ja heidän on hyväksyttävä se. Joskus myös pieni tauko ennen suhteiden uudelleenlämmittämistä voi tehdä hyvää. Sinulla on oikeus myös esittää heille toivomus, että Xstä ja Ruohosta ei puhuta sinulle, ellet itse ota heitä puheeksi. He ymmärtävät sen kyllä. He tietävät miten rikki revitty sydän ja sielu sinulla tällä hetkellä on. Ja jos eivät tiedä, kerro se heille, jos se tuntuu luontevalta. Tiedän että se tuntuu. Tiedän miten läheiset ja luonnolliset välit sinulla on Xn perheeseen.

Jos sinut ja X olisi tarkoitettu yhteen, te olisitte yhdessä. Tai sitten te palaatte yhteen. Mutta anna ajan ja tulevaisuuden hoitaa asia. Älä jää siihen itse roikkumaan ja miettimään. Jos kohdallesi tulee jotain tärkeää ja mielenkiintoista, älä anna sen mennä ohi vain siksi, että pohdit vielä sinun ja Xn suhteen mahdollisuuksia. Se ei ole tervettä. Terveempää on jatkaa elämäänsä ja suunnata katse tulevaisuuteen, ei menneisyyteen.

Muista että lopullisesta erilleen muuttamisesta on aikaa vasta muutama viikko. Sinun ei tarvitse olla onnellinen. Sinun ei tarvitse olla vielä kyvykäs jatkamaan elämääsi normaalisti, etsimään uutta rakkautta tai suhdetta. Anna itsellesi aikaa ja mahdollisuus surra surusi rauhassa loppuun. Anna itkun tulla silloin kun itkettää. Ei kaikki voi mennä yhteen putkeen, vaan aina tulee takapakkia tai vastoinkäymisiä. Älä anna niiden kuitenkaan lannistaa. Sinä olet vahva ihminen, olethan sen tässä viime kuukausina osoittanut.

Muista myös se, että sinulla on ympärilläsi suuri joukko mahtavia ihmisiä. Sellaisia, jotka ovat viime kuukausina osoittaneet suuruutensa ja tärkeytensä elämässäsi. Ja sen, että he välittävät sinusta paljon. Älä epäröi käyttää tätä suurta ja mahtavaa voimavaraa hyväksesi. Älä epäröi pyytää seuraa tai apua, jos siltä tuntuu. Muista myös, että samoja ihmisiä saa vaivata myös silloin, kun on hyvä olla ja tekee mieli juhlia. He ovat Ystäviäsi isolla Y:llä ja mukanasi elämäsi vaiheissa - niin myötä- kuin vastamäessä.

Olet pärjännyt hienosti tähän asti. Älä luovuta nyt. Kuten sanoin, pyri kaikilla toimillasi suuntaamaan katsettasi tulevaisuuteen äläkä jää kiinni menneeseen. Sinulla on paljon tehtävää ja hankittavaa uuteen kotiisi. Ota niiden suhteen rauhallisesti: kaiken ei tarvitse olla valmista kerralla. Hitaasti ja harkiten teet kodistasi sellaisen, että se myös tuntuu kodilta. Etene hiljalleen, yksi asia kerrallaan. Älä yritä hoitaa kaikkea mahdollista samalla hetkellä ja kerralla valmiiksi. Älä pode huonoa omaatuntoa siitä, jos et ehdi siivoamaan tai laittamaan paikkoja kuntoon siihen tahtiin, mitä olet itse suunnitellut. Sinulla on työ ja mielenterveytesi hoidettavana. Ne ovat kuitenkin loppujen lopuksi paljon tärkeämpiä asioita kuin eteisen kaappien peilien pesu.

Toivon, että tämä kirjeeni valoi sinuun luottamusta omaa itseäsi ja selviytymistäsi kohtaan. Ihmisen täytyy olla heikko tunteakseen millaista on olla vahva. Silloin vahvuus perustuu realismiin eikä mielen tuottamaan harhaan. Jokainen päivä ja jokainen kokemus elämässäsi tekee siitä sinun oman elämäsi. Elämän, jota voit sitten vanhuuden päivinä muistella. Menneitä päiviä et voi enää muuttaa, ainoastaan tuleviin päiviin voit vaikuttaa. Keskitä voimasi ja energiasi niihin. Tulevaisuuteen. Sinä pystyt ja onnistut kyllä. Minä uskon vilpittömästi, että sinusta tulee vielä niin onnelinen, ettet olisi koskaan voinut sellaista edes kuvitellakaan. Sinä selviydyt tästä kaikesta voittajana. Olen täysin varma siitä.